Beneficiile protocolului de comunicatie FTP pentru compania ta

Pentru a transfera fisiere de la un server la altul, companiile utilizeaza un protocol de retea foarte popular, protocolul File Transfer Protocol – cunoscut cel mai adesea drept FTP. Desigur ca protocolul FTP acopera o plaja larga de utilizari, dar exceleaza si in EDI – interesul principal al DCA Ventures.

Protocolul FTP este folosit de aproape 40 de ani, servind ca si retea securizata pentru comunicarea B2B, in diversele versiuni pe care le-a cunoscut de-a lungul timpului. Mai jos vom expune pe larg utilitatea acestui tip de protocol pentru afacerea ta si cum functioneaza el in domeniul EDI.

Sursa: https://new.ediconnect.ro/wp-content/uploads/2021/10/ftp_made_simple-main.jpg

Cum functioneaza si ce scop are?

Aceste protocoale de comunicatie FTP sunt practic regulile care stau la baza limbajului de comunicare dintre calculatoare, facilitand transferul securizat de fisiere dintre acestea. Pentru a putea comunica astfel, tot ce necesita aceste calculatoare este o retea de tip TCP/IP (Internetul).

Clientul si server-ul sunt conectati prin intermediul acestui model utilizat de FTP, care permite partenerilor comercianti sa se autentifice singuri. Prin protejarea informatiilor de autentificare (ID de user si parola) si criptarea continutului mesajului, tranzactia EDI va fi astfel securizata.

Acest protocol a evoluat constant de-a lungul timpului, generand mereu noi versiuni care sunt mai sigure decat predecesoarele lor. Cu toate ca multe companii inca se bazeaza pe utilizarea protocolului FTP, atentia s-a mutat si spre alternative precum utilizarea unui VPN (retea virtuala privata), care adauga un plus de securitate, protocolul Secure File Transfer Protocol (SFTP) sau protocolul File Transfer Protocol Secure (FTPS).

Noi, la DCA Ventures, utilizam protocolul SFTP, care este in mare masura similar originalului FTP, dar  care are un strat suplimentar de securitate – un bonus foarte important in prezent. Organizatia Internet Engineering Task Force (IETF) a dezvoltat protocolul SFTP, permitand criptarea mesajului aflat in tranzit si decriptarea lui abia dupa ce a ajuns in siguranta la destinatie. Cu toate acestea, exista unele aspecte pe care niciunul din protocoalele mentionate mai sus nu le poate acoperi eficient. Un aspect foarte important este acela ca niciunul din ele nu poate oferi non-repudiere, ceea ce inseamna ca destinatarul nu poate refuza primirea unei tranzactii din partea unui expeditor verificat.

In plus, este posibil ca in comunicarea cu partenerul tau de afaceri sa va confruntati cu probleme de compatibilitate, ce pot fi evitate doar prin apelarea la acelasi furnizor de software FTP. Pe langa aceasta, nu vei putea beneficia de o gestionare eficienta a mesajelor tranzactionate.

Aici te putem ajuta noi. Oferim compatibilitate grozava cu alte VAN-uri, precum si posibilitatea de a-ti gestiona de minune propriile mesaje – toate acestea la niveluri superioare de securitate. Daca vrei sa afli mai multe despre cum poate beneficia compania ta de pe urma acestor protocoale, da-ne un telefon si vom gasi solutii impreuna.