Ce pot face tehnologiile EDI si API pentru afacerea ta

Explorand piata pentru a gasi provider-ul potrivit de software, vei observa ca exista multe acronime pentru tot felul de tehnologii, iar acest lucru poate fi foarte derutant. Sa luam EDI si API, de exemplu – sunt ambele acronime de trei litere create pentru a desemna tehnologii foarte importante de transfer al datelor. Dar stii care este diferenta dintre ele?

EDI este pe piata de mai mult de 30 de ani, in timp ce API este mai recent, dar incepe sa castige o la fel de mare popularitate.

Sursa: https://www.linkedin.com/pulse/edi-vs-api-complementary-competitive-john-hawkins
Ce este EDI?

EDI se refera practic la schimbul electronic de informatii dintre doi parteneri de afaceri. Pot fi schimbate astfel multe tipuri de documente, de la comenzi de achizitie la receptii de marfa. Aceasta tehnologie elimina practic nevoia de a avea de-a face cu documente de hartie, automatizand procesele de afaceri. Fara hartie, procentajul de eroare scade, mai ales ca nu mai este nevoie de a reintroduce informatiile in sistem – in schimb, aceste informatii sunt centralizate in siguranta intr-un program, de unde pot fi accesate oricand si trimise oriunde in lume.

EDI a fost norma in aceasta privinta pentru mai mult de treizeci de ani, fiind utilizat de catre cei mai mari retaileri ai lumii. Acestia la randul lor cer partenerilor sai de afaceri sa utilizeze si ei aceeasi tehnologie pentru a putea continua colaborarea – astfel reteaua EDI se extinde tot mai mult pentru a cuprinde un numar tot mai mare din companiile lumii.

EDI te ajuta sa faci economii substantiale de bani si de timp, lucru care face aceasta tehnologie foarte populara in lume. Cu toate acestea, si tehnologia API a inceput sa castige teren considerabil.

Ce este API?

Poate ai auzit de API (Application Programming Interface) pana cum, dar ar trebui sa stii ca este o tehnologie standard pe care o folosim in fiecare zi a vietii noastre ori de cate ori ne conectam la aplicatiile de mobil. Practic, API faciliteaza sincronizarea aplicatiilor in timp real. Sa luam un exemplu. Un caz foarte comun este atunci cand incerci sa te loghezi pe un site utilizand conturile tale deja existente pe Gmail sau Facebook – acest lucru este posibil datorita tehnologiei API care extrage informatia din conturile respective si o foloseste pentru a te loga pe website-ul pe care esti. API este mediatorul care permite ca schimbarile efectuate in punctul A sa se reflecte si la punctul B. In mod evident, impactul pe care API il are asupra lumii este unul pozitiv, pavand calea spre noi culmi tehnologice.

Un trend vizibil este faptul ca multe companii isi dezvolta acum software-ul in jurul propriei tehnologii API. In sustinerea acestei ipoteze, observam ca sunt economii intregi care alimenteaza afaceri si software-uri construite in jurul API-ului fiecarei plaftorme B2B importante din lume.

EDI – o tehnologie care va rezista in timp

Sunt multi oameni care sustin noul participant la piata, API, in timp ce altii prefera experienta pe care EDI a adunat-o zeci de ani la rand. Se poate ca acestia din urma sa fi descoperit o premisa importanta.

API este intr-adevar un instrument puternic care este la momentul acesta indispensabil atunci cand vine vorba de sincronizarea aplicatiilor web, dar este un lucru pe care EDI cu siguranta nu il poate face: nu poate acoperi toate tipurile de tranzactii ale unei afaceri. Un motiv foarte des intalnit este globalizarea – companiile moderne tind sa aiba parteneri de afaceri peste tot in lume. De ce este acest lucru important? Pentru ca in comertul international faxul este inca o metoda populara de a trimite informatii, in timp ce in America aproape nimeni nu mai utilizeaza faxul.

Daca te gandesti la email, vei observa ca exista similaritati puternice: atat email-ul, cat si EDI sunt simple si eficiente, beneficiind de infrastructura necesara pentru a le extinde aria de utilizare.

API-urile necesita o conexiune stabila la internet pentru a functiona asa cum trebuie. Cu toate acestea, aplicatiile mai vechi pot face ca EDI sa devina realitate chiar si doar prin intermediul telefonului. Bineinteles, exista operatiuni de afaceri care vor ramane neafectate de conexiunile slabe de internet, dar lantul de aprovizionare va suferi cu siguranta aceste lipsuri.

Este important sa iti aduci aminte ca desi EDI exista pe piata de ceva timp, nu este in niciun caz o tehnologie demodata – dimpotriva, a evoluat mult de-a lungul timpului si a incorporat noi tehnologii pe masura ce tot s-a dezvoltat – un exemplu binecunoscut este tehnologia cloud.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre modul in care EDI poate contribui la dezvoltarea afacerii tale, te asteptam sa ne contactezi la telefon!