Cum relationeaza EDI si XML

Pentru a intelege care este relatia intre EDI si XML, va trebui mai intai sa explicam ce este EDI si care este rolul sau.

EDI este tehnologia care permite calculatoarelor sa vorbeasca aceeasi limba, oferind posibilitatea de a trimite documente business intr-un format comun.

Sursa: https://www.freepik.com/free-icon/xml-file-format-symbol_742783.htm

EDI este accesibil prin intermediul a doua metode diferite, pe care le vom elabora mai jos:

  • Abordarea standardelor ANSI X12/EDIFACT;
  • Abordarea XML.

Prima abordare ia in calcul locatia geografica efectiva a companiei si se bazeaza pe crearea unor documente EDI care urmeaza regulile impuse de anumite standarde populare. De exemplu, in Statele Unite cel mai popular standard este ANSI X12, in timp ce in restul lumii se utilizeaza EDIFACT. Aceste standarde indica practic locul in care vor fi trecute datele in document.

A doua abordare a reusit sa elimine acest factor, astfel incat locatia sa nu fie un factor in ecuatie. Documentele business electronice pot fi create deci cu o mai mare flexibilitate, XML nefiind propriu-zis un standard care sa impuna reguli. Cu ajutorul XML, poti crea practic avize de plata, facturi, comenzi de achizitie – aceleasi documente definite de ANSI si EDIFACT. XML este foarte util si la nivel enterprise, fiind utilizat pentru a distribui date intre mai multe componente de sistem. De asemenea, exista un standard foarte popular care utilizeaza XML – se numeste RosettaNet si a fost creat de un consortiu de companii de telecomunicatie si logistica, precum si de produse electronice de consum etc.

XML este de asemenea utilizat la scara globala, imbunatatind procesele lanturilor de aprovizionare de pretutindeni. Factorul de dependenta de locatie nu este singurul care diferentiaza standardele ANSI si EDIFACT de XML. Modul in care functioneaza este cu totul diferit, de fapt: primele sunt foarte stricte in legatura cu pozitionarea datelor in document, in timp ce ultimul utilizeaza taguri pentru a identifica anumite categorii, precum data, cantitatea etc si arata in felul urmator: “<cantitate>4</ cantitate >” pentru a indica unitatea valorica pentru cantitate. Toate aceste taguri rezulta intr-un fisier mult mai voluminos, dar diferenta aceasta de dimensiune isi va arata meritul atunci cand va fi necesara o interventie umana si va trebui efectuata o depanare.

La un moment dat, existau anumite zvonuri care spuneau ca EDI va fi inlocuit de catre XML – dar nu a fost cazul. EDI s-a dovedit a fi extrem de eficient, acoperind fiecare nevoie pe care o poate avea o companie in termeni de eficienta si productivitate.

Daca ai vrea sa afli mai multe despre EDI, XML si modul in care relationeaza, nu ezita sa ne suni.