O scurta introducere la procesul de mapare a datelor

Companiile din ziua de azi se bazeaza mult pe productivitatea si profitabilitatea aduse de sistemele EDI. Cu toate acestea, ele nu pot functiona corect fara o mapare prealabila a datelor – un concept care poate suna intimidant daca nu iti este familiar conceptual EDI.

Sursa: https://www.vigilantsoftware.co.uk/blog/wp-content/uploads/2017/09/dfmt-680×350.jpg

Ce presupune?

Pe scurt, maparea datelor este practic procesul prin care informatia este localizata si transferata cu ajutorul software-ului intr-un format corect.

Dar inainte de maparea datelor, a existat EDI, care permite companiilor sa schimbe documente de afaceri, in mod sigur, intr-un format care este compatibil si inteligibil pentru ambele parti. OK, dar si un email poate face asta. Deci care este diferenta dintre ele?

EDI iti permite sa fii conectat la lantul de aprovizionare si sa ai vizibilitate in timp real la nivelul tranzactiilor astfel incat sa iei decizii rapid si conform cu datele concrete, nu bazat pe presupuneri.

Atunci cand o companie comanda ceva, furnizorul sau primeste comanda de achizitie aferenta care intra in mod automat in sistem, impreuna cu toate informatiile plasate la locul potrivit.

Desigur ca printr-un email furnizorul ar fi notificat in legatura cu comanda, dar tot ar trebui ca cineva sa introduca datele manual in sistem.

Cum functioneaza?

Maparea datelor nu este un process destinat oricui. Persoana care se ocupa de proiectele de mapare a datelor trebuie sa inteleaga formatul in care este continuta informatia si unde este aceasta locata in cadrul documentului.

Orice interpretare gresita sau o neintelegere a datelor poate avea rezultate catastrofice, precum situatia in care furnizorii nu primesc comenzile corecte. Atunci cand lucrezi cu date, confuzia si inacuratetea sunt ultimele lucruri de care ai nevoie.

Software-ul de mapare EDI trebuie invatat foarte bine pentru ca avantajele sa fie exploatate la maxim. Ori de cate ori implementezi un sistem EDI, trebuie sa iti concentrezi toata atentia si toate skill-urile in aceasta directie. In mod contrar, daca nu ai resursele necesare in-house, poti apela intotdeauna la experti EDI, care iti pot oferi startul de care ai nevoie pentru o cursa lina si productiva.